Argipäev


Täna siis keeras ilma ära. Siiani oli ilus päikseline, külmakraadid muudkui nõrgenesid päev-päevalt kukesammul kuni eile plussi jõudsid. Võis tunda juba päris kevade hõngu, aga täna – no pole sõnu – ilm ikka täitsa tatine. Sajab küll rohkem vihmamoodi asja, kuid kraad on vist nullis kui mitte miinuspoolel. Õnneks on tööruumid ikka soojad.

Tööl meil eilse poolelijäänud modelleerimisega tegeleda ei tulnud, näpuharjutused küll laual veel lebasid, kuid joonised olid juba ära korjatud. See-eest anti kummalegi üks kipsdetail, mida on vaja restaureerida. Ave sai suure roseti, mina ühe fragmendi laealusest bordüürist. Mõlemad toodi taastamiseks kohale mitmes tükis, kusjuures minu omast suurem tükk pooldus veel enne, kui mina käed külge sain panna. Minu tükkidel saab enamvähem aru, mis värvi alt välja tulemas on, kuid Ave rosetil on nii paks värvist kate peal, et sealt võib üllatusi oodata.
Igatahes meie ülesandeks sai need detailid puhastada kogu kultuurkihist, et kunagi saaks allesjäänut parandama (plommima, liimima jms) hakata. Tõenäoliselt hiljem nende baasil tehakse vormid, et siis juba saaks kergemalt ja kiiremini uued detailid valada. No see on minu spekulatsioon – eks aeg näitab, mis tegelikult edasi saab ja kas ka meie selle protsessi juures pikemalt omi käsi määrime või antakse homme jälle midagi uut proovida.


Üks minule antud paljudest detailidest poole puhastamise peal

Ave leidis mitme värvikihi alt sellise ilusa asja

Rafael Decoration oli algselt rohkem restaureerimisfirma, kuid nüüd pidi restaureerimistööd vähem olema. Põhiline osa nende tegevusest on uute kipsdetailide (rosetid, bordüürid jne – no kõik see, mis vanades mõisades, lossides laes ja seinal ja nurkades leida võib) tegemine. Neil on kataloogid, kus kõik toodetav näha. Tahad, tuled valid kataloogist välja, ostad, viid koju, paned seinale ja lakke ning saadki uue vana (või vana uue?). Aga ilusaid asju teevad küll!

Ja kui sa endale sobivat asja nende kataloogist ei leia, siis vajadusel projekteerivad ning teevad sulle ekstra toote ka. Raha peab muidugi siis eriti palju olema!




Kommentaarid

Postita kommentaar

Populaarsed postitused